Minä olen minä!

Virginia Satir

Olen joskus käyttänyt tätä pohjana ja kehottanut tekemään siitä itselle, oma itsekunnioituksen julistus.

 

Minä olen minä.

Olen ainutlaatuinen. Koko maailmassa ei ole toista kaltaistani ihmisolentoa – minulla on aivan omat sormenjälkeni ja omat ajatukseni. Minua ei sylkäisty ulos muotista kuin pullonkorkkia ollakseni toisen korkin kaksoisolento. 

Omistan itsessäni kaiken; ruumiini, ja voin tehdä sillä mitä haluan; mieleni ja kaikki sen ajatukset ja ideat; tunteeni, sekä iloiset että tuskalliset. Omistan ihanteeni, unelmani, toivoni, kuvitelmani, pelkoni. Pidätän oikeuden ajatella ja tuntea muista poikkeavalla tavalla ja suon muille näiden oikeuden omistani poikkeaviin ajatuksiin ja tunteisiin.

Omistan kaikki voittoni ja menestykseni. Omistan myös kaikki epäonnistumiseni ja erehdykseni. Minä aiheutan sen minkä teen ja olen vastuussa omasta käyttäytymisestäni. Haluan sallia itselleni epätäydellisyyden. Kun teen virheitä tai epäonnistun, tiedän, etten ole epäonnistunut ihminen – olen yhä ok – ja hylkään itsestäni jotain sopimatonta ja tulen kokeilemaan uusia keinoja.

Nauran vapaasti ja kovaäänisesti itselleni – se on tervettä itserohkaisua. Minusta on hauska elää ihoni sisällä. Muistan, että ovi kaikkien elämään vaatii tämän huokauksen:

Kunnioita itseäsi.

Minulla on arvoni ja merkitykseni.

Minä olen minä, ja minä olen ihan mukava.